Testamente, äktenskapsförd, samboavtal, gåvobrev

Testamente, äktenskapsförd, samboavtal, gåvobrev

Testamente

Vet du vem som ärver dig när du dör? Med ett testamente kan du säkerställa att ditt arv går till de personer eller de ändamål du önskar. Det är t.ex. viktigt att känna till att sambor inte ärver varandra alls utan testamente. Om du och din partner har barn på varsitt håll är det också en del att tänka på. Med ett tydligt testamente som klargör din vilja kan du undvika konflikter mellan dina anhöriga efter din bortgång. För att ett testamente ska vara giltigt krävs att det uppfyller vissa formkrav. Vi hjälper dig att upprätta ett tydligt och giltigt testamente.

Äktenskapsförord

I ett äktenskapsförord kan ni reglera att er egendom ska vara enskild eller gemensam. Vi reder ut begreppen. Genom att upprätta äktenskapsförord kan makar och blivande makar påverka hur egendomen ska fördelas efter en eventuell skilsmässa eller ett dödsfall. Vi hjälper er att formulera och registrera ett äktenskapsförord.

Samboavtal

Det kan vara värdefullt att gå till en jurist/advokat för rådgivning innan du går in i ett samboförhållande. Vet du t.ex. att du vid en separation kan tvingas betala din sambo upp till halva värdet av er gemensamma bostad trots att du ensam köpt och betalat för den. Med rätt information kan du skydda dina ekonomiska intressen om samboförhållandet skulle upphöra. Vi hjälper till med rådgivning och med att upprätta ett samboavtal eller andra handlingar som ni eventuellt behöver. 

Gåvobrev

Om du vill ge bort delar av din egendom finns det flera saker att tänka på. Hur påverkar det arvet efter dig? Vad gäller i fråga om stämpelskatt och reavinstskatt vid gåva av fastighet? Visste du förresten att du genom att skriva in det i gåvobrevet kan ställa vissa krav på gåvomottagaren eller göra gåvan till mottagarens enskilda egendom? Vi hjälper dig att upprätta ett gåvobrev och svara på dina frågor.